Marketing Report
Franse megafusie tussen TF en M6 op losse schroeven news

Franse megafusie tussen TF en M6 op losse schroeven

De fusie van de Groupe TF1 en Groupe M6 lijkt op losse schroeven te komen na een negatief advies van een caseteam van de Franse mededingingsautoriteit Autorité de la Concurrence. Deze constateert volgens de fusiepartners dat er significante zorgen bestaan over concurrentiemogelijkheden na de fusie en met name op de advertentiemarkt.

Fusie van de baan?

Om dit tegen te gaan zouden er dusdanige maatregelen moeten worden genomen dat de fusie van de baan zal zijn, aldus een gezamenlijke verklaring van Groupe TF1, Groupe M6 en de belangrijkste aandeelhouders Bouygues en RTL Group.

Op dit moment willen de betrokken partijen de fusievoorstellen desondanks doorzetten en binnen drie weken een officiële reactie geven op de bevindingen waarbij op 5 en 6 september hoorzittingen gepland zijn bij de Franse mededingingsautoriteit waarna het de verwachting is dat in oktober een officiële beslissing wordt genomen door de board van de Franse mededingingsautoriteit. Die kan het (niet-bindende) advies van het caseteam naast zich neerleggen, maar dat is volgens Franse media op dit moment niet de verwachting. Naast de mededingingsautoriteit moet ook de Franse tegenhanger van het Commissariaat voor de Media (ARCOM) een beslissing nemen hierover; deze zou in november 2022 volgen.

75 procent van Franse tv-reclame naar TF1/M6

De bedoeling is dat met de fusie een synergie van tussen de 250 en 300 miljoen euro behaald kan worden. Het fusiebedrijf zou 75 procent van de Franse televisiereclame-omzet beheersen, mede dankzij een reclameverbod van 20:00 tot 06:00 uur op de publieke Franse zenders die ook geen reclame meer voor de jeugd mogen uitzenden.

De fusie van Groupe TF1 en Groupe M6 was in mei 2021 aangekondigd en zou bij een goedkeuring vanaf begin 2023 geëffectueerd worden. Beide bedrijven waren al bezig zich voor te bereiden op de fusie en kondigden al aan de themazenders TFX en 6ter te verkopen aan Altice en bereidt zich voor om de uitzending van de themazender Paris Première via de digitale ether te stoppen om tegemoet te komen aan mededingings-eisen. Groupe TF1 zou dan weer bezig zijn om in het kader van de fusie een aantal marketingbedrijven en online/e-commercebedrijven te verkopen. Na de fusie zou RTL Group 16 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen en Bouygues 30 procent. 

Bouygues en RTL Group

Groupe TF1 dat via een belang van 43,7 procent via Bouygues door Martin Bouygues gecontroleerd wordt, omvat de belangrijkste commerciële Franse zender TF1, vrije te ontvangen en pluspakketzenders, film- en televisieproductiesbedrijven, streamingplatforms, een reclame-exploitatiebedrijf, uitgeverijen van muziek, boeken en websites alsmede evenementenbedrijven. In Nederland zijn de productiebedrijven Tuvalu en Pupkin onderdeel van Groupe TF1.

Groupe M6 is actief met tv-zenders waaronder de hoofdzender M6 alsmede vrij te ontvangen en pluspakketzenders. Ook vallen de radiozenders RTL, RTL2 en Fun Radio onder  Groupe M6 die verder tv- en filmproductiebedrijven omvat en e-commercebedrijven, een muziekuitgever alsmede een reclameverkoopbedrijf. RTL Group (onderdeel van Bertelsmann) is met een belang van 48,26 procent de referentie-aandeelhouder.

TF1 Belgique

TF1 is in Franstalig België ook actief waarbij de Franse zender met een Belgisch reclamevenster uitzendt en ook de VOD-dienst My TF1 aanbiedt.  RTL Belgium verkoopt sinds september 2019 (via IP Belgium) de reclamezendtijd voor TF1 Belgique.

Dit nadat RTL Belgium eerder protest aantekende tegen de komst van het Belgische reclamevenster aangezien TF1 niet investeert in een Belgische programmering maar wel een groot marktaandeel (13 procent) behaalt en zo concurreert met de zenders van RTL Belgium en de publieke Franstalige Belgische omroep RTBF.

IP Belgium verkoopt ook de reclame voor de in Belgie beschikbare themazenders TMC (van TF1) en de VOD-diensten My TF1 en 6Play. Op deze manier profiteert RTL Belgium alsnog van die concurrentie. Group Rossel en DPG Media namen op 31 maart 2022 RTL Belgium over van RTL Group.

Voor Groupe M6 geldt dat veel programma's van M6 van oudsher bij de zenders van RTL Belgium te zien waren, aangezien tot voor RTL Group als belangrijkste aandeelhouder van Groupe M6 ook tot eind maart 2022 de eigenaar was van RTL Belgium. Met de verkoop van RTL Belgium zijn die banden doorgeknipt.

Zie ook: [Column] David de Jong: Gevolgen Franse situatie TF1/M6 voor RTL Nederland en Talpa Network?

www.rtl.com
www.groupem6.fr
www.groupe-tf1.fr

 

Subscribe to our newsletter