Marketing Report
VRT en Streamz gaan samenwerken news

VRT en Streamz gaan samenwerken

De Vlaamse publieke omroep VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz hebben een akkoord bereikt over een structurele samenwerking.

Ze bundelen vanaf de zomer van 2023 de krachten om samen minstens twee fictiereeksen per jaar te maken, reeksen in preview op Streamz aan te bieden en het aantal VRT-klassiekers op Streamz uit te breiden.

3 jaar

Door de handen in elkaar te slaan, is de Vlaamse kijker volgensde VRT en Streamz verzekerd van toptitels én vloeien tegelijk heel wat investeringen naar lokale productiehuizen en facilitaire bedrijven. Het partnership loopt voor minstens 3 jaar.

Streamz is een initiatief van DPG Media en Telenet (Play Media/Play More) dat in september 2020 van start ging. VRT heeft zijn eigen gratis beschikbare streamingplatform VRT MAX waar het zijn publieke taakopdracht invulling geeft.

De samenwerking betekent dat Een te releasen serie bijvoorbeeld wekelijks wordt uitgezonden bij VRT 1 en verschijnt op VRT MAX, waarbij alle afleveringen direct op Streamz beschikbaar zijn.

Er zal vanuit VRT MAX ook doorverwezen worden naar Streamz. Door een slimme aanbodstrategie op hun complementaire platformen willen beide partijen inspelen op het veranderend kijkgedrag van de consument en zo het bereik van Vlaamse fictie vergroten.

Chantal en Onder Vuur

VRT en Streamz maken vandaag al bekend dat ze samen de vervolgseizoenen van twee series gaan uitbrengen: Chantal seizoen 2 (humoristische reeks met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol) rond de jaarwisseling, en Onder Vuur seizoen 3 (dramareeks over een brandweerkorps in Oostende) in het voorjaar van 2024.

Daarnaast werken Streamz en VRT aan andere te produceren reeksen. Beide spelers gaan samen met de creatieve productiesector aan de slag omtoptitels te creëren voor de Vlaamse kijker. Hier wordt pas later meer informatie over vrijgegeven.

Tot slot zullen de VRT-klassiekers op Streamz worden uitgebreid. Oude favorieten zoals FC De Kampioenen en Witse worden stelselmatig aangevuld met meer recente reeksen zoals Twee Zomers en de originele reeks van Dertigers.

Frederik Delaplace, CEO van de VRT: “Met dit akkoord versterkt VRT haar missie om de Vlaamse creatieve sector te ondersteunen. Streamz en VRT delen een belangrijke ambitie met elkaar: de Vlaamse kijker herkenbare en kwaliteitsvolle lokale fictiereeksen aanbieden. Door de samenwerking met Streamz zullen we dit aanbod verder kunnen uitbreiden en verbreden.”

Bart de Groote, CEO van Streamz: “Wij zijn blij dat VRT en Streamz elkaar gevonden hebben. We zijn vandaag twee sterke spelers in Vlaanderen, met complementaire kijkmodellen. Door de krachten te bundelen kunnen we op een duurzame manier kwaliteitsfictie blijven maken én betaalbaar houden. Dit vormt zowel een meerwaarde voor de Vlaamse kijker als voor de sector.”

Vlaamse audiovisuele productiesector

Dit partnership is volgens de VRT en Streamz goed nieuws voor de Vlaamse audiovisuele sector. Om fictiereeksen van hoog niveau te kunnen blijven brengen, is een samenwerking tussen beide huizen in deze kleine Vlaamse markt essentieel. Het partnership bouwt verder op de complementariteit van allebei de spelers.

Lieven Vermaele, directeur partnerships van de VRT: “We volgen het kijkgedrag van de consument. De kijker combineert vandaag lineaire TV met digitale platformen zoals Streamz en het gratis platform VRT MAX. Door deze kijkmodellen te combineren, houden we Vlaamse kwaliteitsfictie sterk en betaalbaar. En is onze fictie van eigen bodem zichtbaar aanwezig op de verscheidene lokale platformen.”

Dorien Rausch, directeur programmatie en productie van Streamz :“Door dit lange termijn partnership verzekeren we dan ook duurzame investeringen in de lokale audiovisuele sector. Door de handen op lokaal niveau in elkaar te slaan, kunnen we de onvoorspelbaarheid van internationale spelers beter opvangen.”

Daarnaast gaan beide partijen ook hun expertise en kennis van de Vlaamse markt bundelen, om nieuwe topfictie te maken die zo goed mogelijk inspeelt op wat er leeft in Vlaanderen.

Dorien Rausch: “Dankzij het immens talent in onze Vlaamse productiesector is de Vlaamse kijker steengoede fictie gewoon geraakt. Door onze expertise te bundelen willen we de lat hoog blijven leggen, en de kijker verrassen met vernieuwende producties."

www.vrt.be

www.streamz.be

 

Subscribe to our newsletter