Marketing Report
[Cannes Report] Creatieven over inspiratiebronnen en Grand Prix winnaars

[Cannes Report] Creatieven over inspiratiebronnen en Grand Prix winnaars

Sharon de Graaf, creative director bij het Nederlandse dawn en Kenny Vermeulen, creative director bij het Belgische Duke & Grace. Beide onderdeel van Springbok. Twee creative directors met een compleet verschillende achtergrond. De ene artdirector. De ander copywriter. Samen trekken ze de hele week door Cannes. Van talk, naar strand, naar award shows. Dagelijks stellen ze elkaar daarna de vraag: “Hoe zie jij Cannes eigenlijk?”

Kenny: Hi Sharon, dag 2. Ik voel me deze week echt een inspiratiespons. Doet deugd als creatief om ander werk te zien en horen. Waar halen jij en je team eigenlijk hun inspiratie?

Sharon: Hi Kenny, er zijn bijna te weinig uren in de dag om alle talks en campagnes te volgen! Naast het bekijken van andermans reclame werk vind ik het erg inspirerend om mensen te zien presenteren op het podium. Gary V was daar vandaag het schoolvoorbeeld van. Hij kreeg de zaal mee. Enthousiasmeerde. Hij liet niet bijster veel slides zien maar vertelde anokdotes en legde alles op een super herkenbare en laagdrempelige manier uit aan zijn publiek. Daar leer ik van en neem ik mee in mijn eigen werk. 

Daarnaast raak ik geïnspireerd door kunst. Ik duik graag een museum in en voor een klant wil ik het liefst even op de locatie zijn. Voor ons nieuw werk voor Artis trok ik bijvoorbeeld een middagje naar Artis. Klinkt logisch maar het helpt enorm! Dus minder achter je laptop en meer op pad is voor elke creatief goed. Wat heb jij vandaag geleerd?

Kenny: Wel, er is een Gary V quote die ik alvast zeker onthou. Hij ging ongeveer als volgt: "In the ad industry, we celebrate advertising made for yesterday and are excited about advertising that might come tomorrow. We still make TV ads. And rave about AI that nobody really understands yet. But nobody focusses on today. On social media. On what drives business and creativity now."

Ik werd ooit creative content director bij een agency net omdat ik zo hard geloof in de kracht van social media. En het belang om dat serieus te behandelen. Met dezelfde liefde voor craft, idee en resultaat. Met dezelfde podia ook om het te vieren. Daar haal ik dan ook wel vaak mijn inspiratie. Ik leef, net als vele anderen van onze generatie, echt nog te veel op mijn telefoon. Wist je dat ik een gemiddelde schermtijd heb van rond de negen uur? Vind ik zelf te veel. Terwijl creativiteit zoals je zegt ook gewoon op straat is te vinden. Of in het park. Of op een random feestje aan een zwembad tijdens Cannes (dat idee hou ik voor een ander gesprek eens trouwens).

De eerste Grand Prix winnaars zijn ondertussen ook al bekend trouwens. Ik ben vooral fan van de winnaar in Radio en Audio: Skinny. Zo'n concept dat toont dat innovatie niet altijd digitaal hoeft te zijn. Dat je ook met media kunt slimme dingen doen door ze exact op de juiste plaats te tonen bijvoorbeeld. Is er jou nog eentje opgevallen?

Sharon: Ik vind de Even when it isn’t Heinz, it has to be Heinz ads heel leuk. Won nog geen Grand Prix maar moet nog wel lukken. Waarschijnlijk ook bedacht door iemand die dat zag gebeuren in een wegrestaurant terwijl hij of zij een burger at.

Dus de wereld in! Inspiratie zoeken!

www.springbokagency.com

Subscribe to our newsletter