Marketing Report
Het project Eerste Hulp Bij Twijfel krijgt financiële steun van de Vlaamse regering news

Het project Eerste Hulp Bij Twijfel krijgt financiële steun van de Vlaamse regering

Het project Eerste Hulp Bij Twijfel (EHBT), een project dat strijdt tegen desinformatie, krijgt voortaan financiële steun van de Vlaamse regering.

Eerste Hulp Bij Twijfel is een samenwerking tussen de journalisten en factcheckers van Knack (Roularta Media Group) en VRT NWS (VRT), het factcheckplatform deCheckers, technologiespeler TextGain en de universiteiten UA, VUB, KUL. De Vlaamse regering geeft ruim 3 miljoen aan 5 projecten die de verspreiding van desinformatie proberen te verhinderen.

De initiatiefnemers van Eerste Hulp bij Twijfel ziet het tegengaan van de verspreiding van desinformatie als een van de grote uitdagingen van de komende jaren.

De redactie van Knack zet al sinds 2012 in op factchecking. Knacks rubriek Factcheck werd zowel in print als digitaal uitgebouwd tot een journalistiek referentiepunt. Ook maakt Knack deel uit van het International Fact-Checking Network (IFCN), de internationale autoriteit in factchecking.

Een brede coalitie van verschillende universiteiten (KUL, VUB en UA), journalisten/factcheckers van verschillende redacties (Knack, VRT), technologiespeler Textgain en het factcheckplatform deCheckers) bundelt de krachten in het project Eerste Hulp Bij Twijfel, dat mensen digitaal veerkrachtiger en weerbaar tegen desinformatie wil maken.

Eerste Hulp Bij Twijfel wil desinformatie proactief bestrijden, dus nog voor ze breed wordt verspreid. De aanpak moet werken als een vaccin tegen foutieve berichten.

Erwin Danis, Directeur Innovatie bij Roularta Media Group: “Met dit project willen we tools voor factcheckers en journalisten ontwikkelen waardoor ze nog sneller desinformatie kunnen opsporen. We brengen de thema’s in kaart waarover burgers twijfelen over wat echt is en wat niet. Innovatieve short-form factcheck formats willen debunks en feiten ontsluiten voor een zo breed mogelijk publiek, ook op sociale media.

We willen ook een checkbox (factcheck)-tool ontwikkelen en openstellen voor burgers, factcheckers en journalisten. De checkbox zal online hulpmiddelen bevatten die helpen bij het onderscheid tussen feiten en fictie.”

Het project Eerste Hulp Bij Twijfel loopt 21 maanden lang. Bij Roularta steunt ze op een samenwerking tussen het Innovation Lab en de Factcheck-redactie van Knack.

www.roularta.be
www.knack.be
www.vlaanderen.be

Subscribe to our newsletter