Marketing Report
[Interview] Wilfried Celis (VIA, DPG Media):  Het eerste geconnecteerde Video Ecosysteem interview

[Interview] Wilfried Celis (VIA, DPG Media):  Het eerste geconnecteerde Video Ecosysteem

Wilfried Celis is Director Audiovisual Strategy & Partnerships voor DPG Media en voorzitter van VIA, de branchevereniging van audiovisuele media in België. We spreken hem over ontwikkelingen over met name de reclamemarkt.

Het kijkgedrag is veranderd en blijft veranderen. Hoe kijkt u daar tegenaan?

Vlaanderen is één van de regio’s waar het meest uitgesteld gekeken wordt, Op enig moment zijn we als sector gaan spreken en hebben we een visie ontwikkeld waarmee we als sector hierop kunnen inspelen. Er waren serieuze commerciële implicaties door de veranderde kijkpatronen waarbij kijkers reclameblokken overslaan. We hebben daarbij als sector een visiedocument gemaakt die door alle partijen is onderschreven.

Hoe ziet dat model er uit?

Het is een model waarbij we in feite tesamen met de distributeurs inspelen op het veranderend kijkgedrag. Het verdienmodel/ businessmodel achter TV programma’s kwam in het geding omdat reclame nauwelijks werd bekeken in uitgesteld lkijken.  Als we niets zouden doen, zou dat funest zijn voor onze industrie.

Wat is de oplossing?

De oplossing is dat we met de distributeurs Telenet Proximus, Orange en VOO overeenstemming willen bereiken om het doorspoelen van reclame te stoppen. Tegelijkertijd focusten we op de verbetering van de consumer experience en willen we bij alle distributeurs de dienst replay/ terugkijk tv tot zeven dagen beschikbaar stellen in het basispakket.

Dat was daarvoor niet zo en de beschikbaarheid van terugkijken van programma’s verschilde per distributeur en zat soms in pluspakketten. Dit model is in Vlaanderen zo goed als geïmplementeerd. De VRT die alleen sponsoring kent, doet ook mee in het project maar volgt later. In Franstalig België moeten we nog de nodige stappen doorlopen met de RTBF en RTL Belgium.

Hoe liepen de onderhandelingen met de distributeurs?

De afzonderlijke onderhandelingen gebeurden via de tv-bedrijven zelf, maar als sector hebben we de blueprint van het model wel besproken als VIA met de distributeurs.

Hoe werd het opgepakt?

Kijkers moesten de eerste weken wennen, , maar na verloop van tijd accepteerden de kijkers de veranderingen beter.

Wat betekent dit voor adverteerders?

Zij kunnen beter hun publiek bereiken. Ook is het daardoor voor ons mogelijk om alle VOD-gebruikers van de distributeurs te bereiken: en daarnaast ook via de eigen diensten als VTM Go en GoPlay waardoor er geen bereik wordt misgelopen.

DPG Media introduceerde het omnichannel video-ecosysteem. Wat betekent dat?

Via technologie proberen we een gefragmenteerd videolandschap terug gezamenlijk digitaal aan te bieden aan de adverteerders.In dit model proberen we alle vormen van videoconsumptie digitaal te connecteren:

Uitgesteld kijken via de settopbox van de distributeurs, BVOD op VTM Go en op termijn ook shortform video op de app van Het Laatste Nieuws (HLN).

Op die manier bereikt de adverteerder zijn gewenste publiek ongeacht het medium. Adverteerders kunnen dan weer zien wat hun campagne doet via monitoring.

Hoe wordt in het buitenland gekeken naar de innovatie vanuit VIA?

In Nederland werd met open mond geluisterd toen we onlangs een presentatie gaven over het geïntroduceerde ecosysteem. Maar laat ons bescheiden zijn, er is nog een lange weg af te leggen en de proof zit in de pudding, maar we zijn in ieder geval in staat om als tv-sector samen te komen en er met de distributeurs uit te komen.

Er is daarnaast nog het project addressable tv. Hoe gaat het daarmee?

Goed Addressabe TV bestaat ondertussen reeds meer dan 4 jaar.  Het biedt de adverteerder de mogelijkheid om op een brede waaier van doelgroepen te targetten en dit op het grote scherm in de huiskamer.

Ondertussen proberen we constant te vernieuwen.  In het nieuwe model in uitgesteld kijken worden de campagnes aangestuurd aan broadcasterszijde en niet meer door de distributeurs.

Er is de nodige discussie over reclames voor online kansspelen. Hoe staat het daarmee?

Na een voorstel om met een wettelijk verbod te komen zijn wij met een zelfreguleringsvoorstel gekomen als VIA.

Wij geloven dat een totaalverbod ervoor zal zorgen dat kansspelen volledig in de illegaliteit belanden met geen controle meer en mogelijk nog meer misbruik.  Via pleit dus voor een zelfreguleringsmodel met beperkte volumes van reclame, een sensibiliseringsluik en met een charter om de doelgroepen in het segment van gokverslaving uit te sluiten van reclame.  Technologisch is dit mogelijk, maar de politiek moet willen.

Vincent Van Quickenborne wil met een totaalverbod komen, net als in Nederland nu aan de orde is. We zijn daarover nog in discussie en hopen dat we met zelfregulering een beter en een meer duurzaam kader kunnen realiseren.

Hoe gaat het eigenlijk met de tv-industrie in België?

Momenteel gaat het goed met de tv-industrie, We zijn ervan  overtuigd dat tv het binnen de mediamix goed zal blijven doen. Het breed bereik in combo met de hoge impact wordt bevestigd in vele studies (recent nog door één van de mediagoeroes Karen Nelson Field).

www.thinkvia.be
www.dpgmediagroup.com

 

 

Subscribe to our newsletter