Marketing Report
Lauren van der Heijden, Stefan Havik en Pim van Boekhold (DPG Media) over Ad Manager

Lauren van der Heijden, Stefan Havik en Pim van Boekhold (DPG Media) over Ad Manager

Lauren van der Heijden (Chief Commercial Officer België en Nederland), Stefan Havik (Chief Digital Officer) en Pim van Boekhold (Business Development Manager Ad Data en Ad Manager België en Nederland) organiseerden een perslunch ter gelegenheid van de lancering van Ad Manager.

Ad Manager is inmiddels in Nederland gelanceerd en zal rond oktober 2023 ook in België worden gelanceerd. Ad Manager is een belangrijke ambitie voor DPG Media en wordt gezien van onschatbare waarde voor het bedrijf. Voor Stefan Havik was het de reden voor hemzelf en DPG Media om een commitment met elkaar aan te gaan in 2019. In die zin is het zijn kindje en de reden waarom hij aan is genomen bij DPG Media.

Onafhankelijk

Stefan Havik en Lauren van der Heijden: “De pilaar is om onafhankelijk van Google te worden, de controle terug naar ons te verkrijgen en op het vlak van de private markt de verkoop zelf te doen. De open markt wordt dit jaar uitgezet. Dan kunnen partijen als Azerion en Massarius ons product niet meer verkopen en wordt het aantal techpartijen die als tussenschakel werkt voor digitale reclame in feite er tussenuit gehaald. Het gaat om de controle van wie is de klant en welke kwaliteit bieden we voor adverteerders. Ook houden we zo beter controle over de privacy en het soort advertenties dat geplaatst wordt.”

Geen afdracht meer

“Ook is belang dat wij, cq de adverteerder niets meer af hoeven te dragen en de adverteerder zeker is van zijn bereik door direct in te kopen. Er blijft veel geld hangen bij de keten van technologiebedrijven. Wij bouwen een ecosysteem en kunnen dat dankzij onze schaal. Dankzij ons inlogsysteem kunnen we onze adverteerders daarbij optimaal bedienen en voorkomen dat ze bijvoorbeeld dezelfde advertentie krijgen nu er cookieloos gewerkt gaat worden. Ook de inkoop van seamless ads is mogelijk via Ad Manager, iets dat niet via derden kon.”

Volgens de voormannen van Ad Manager bij DPG Media, gaat het niet om een hogere marge, maar juist om een hogere performance. Naar hun beste weten bestaat een dergelijk concept in Europa nog niet. Andere grote uitgevers uit andere landen hebben wel interesse getoond in het concept en de technologie. In de Verenigde Staten bestaan wel verschillende uitgevers die hun eigen ecosysteem hebben gecreëerd.

Flinke investering

De afgelopen 2,5 jaar hebben zo’n 80 mensen gewerkt aan Ad Manager; hoeveel er in totaal geïnvesteerd is laten de directeuren in het midden, maar het is wel substantieel. Alhoewel theoretisch adverteerders met de tool zelf de inkopen zouden kunnen doen, is het zeker niet de bedoeling om Mediabureaus te omzeilen. Lauren van der Heijden en Stefan Havik: “Met de fragmentatie van het mediagebruik is juist de inzet van mediabureaus van belang, al kan Ad Manager uiteraard ook door in house specialisten worden gebruikt. We hebben 6 maanden getest met een aantal geselecteerde partijen. Het product is bedoeld voor grotere klanten.”

Meer resultaat

“We bereiken met onze login drie keer zoveel aan resultaten aan bereik, als je dat vergelijkt met inkoop via Google. We hebben overigens wel een goede relatie met Google; uiteindelijk zijn we andersom een grote klant bij hun. In de discussies die gevoerd hebben die aan de basis staan van Ad Manager gaat het vooral over de afhankelijkheid die je wel of niet wil hebben met derden. DPG Media heeft de bereidheid getoond te investeren in een onafhankelijke positie, iets dat past bij het bedrijf en dat zie je ook bijvoorbeeld in de journalistiek.”

 De Ad Manager regelt overigens niet de traditionele reclames in de (papieren) kranten en op de radio. Doordat dit met heel andere systemen werkt en een andere wijze van inkoop is, is een integratie daarvan niet voorzien.

www.dpgmediagroup.com

Subscribe to our newsletter