Marketing Report
Netflix wint weer abonnees; delen van account wordt duurder news

Netflix wint weer abonnees; delen van account wordt duurder

Netflix heeft in het derde kwartaal weer abonnees gewonnen: 2,42 miljoen erbij. Hiermee zijn de verliezen van het eerste en tweede kwartaal goed gemaakt. Netflix telde eind oktober ruim 223 miljoen betalende abonnees

Respons reclameversie goed

In april 2022 moest Netflix voor het eerst in zijn bestaan een daling melden waarna in het tweede kwartaal opnieuw een daling werd gerapporteerd. Netflix verwacht dat de groei zal doorzetten in het vierde kwartaal nu er een reclameversie wordt geïntroduceerd in twaalf met name grotere markten. Netlix stelt dat de respons vanuit de reclamebranche in deze markten positief is.

Nummer één?

Netflix verloor zijn eerste positie in het tweede kwartaal aan the Walt Disney Company; de vraag is wie thans de nummer één positie bekleedt. Op 8 november maakt Walt Disney Company zijn cijfers bekend.

EMEA: verlies nog niet te boven

In Europa, het midden-Oosten en Afrika steeg het aantal abonnees weer met 568.000 naar 73,5 miljoen maar daarmee wist het bedrijf nog niet de eerdere verliezen teniet te doen en is het nettoverlies nog 502.000 vergeleken met eind 2021. In de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika bedroeg de abonneewinst net niet het eerdere verlies, maar dankzij een stijging in Azië en Oceanië wist het bedrijf de totaalverliezen te compenseren.

Producties als Monster: The Jeffrey Dahmer Story, Stranger Things S4, Extraordinary Attorney Woo,The Gray Man en Purple Heart droegen bij aan de verbeterde resultaten.

Concurrenten verlieslatend

Netflix stelt dat alle concurrenten verlieslatend zijn en fors bezig zijn met investeren. In totaal zou dat gaan om een operationeel verlies van 10 miljard dollar in 2022 voor alle gezamenlijke streamingdiensten. In Nederland is het aantal belangrijke streamingdiensten het afgelopen jaar flink gestegen met de komst van HBO Max, Viaplay en de aanstaande lancering van SkyShowtime. Het groter wordende aantal concurrerende streamingdiensten geldt voor de hele wereld.

Geen gratis account delen meer

Om meer omzet te genereren zal Netflix begin 2023 het delen van een account limiteren. Abonnees zullen dan meer moeten gaan betalen als ze hun account delen met anderen buiten hun huishouden. Als ze dat willen blijven doen zal er 3 dollar meer moeten worden betaald; dit blijkt in een aantal testlanden. Hoeveel dat in Nederland zal kosten is nog niet bekendgemaakt.

Netflix gebruikt daarbij een techniek waarbij ze stellen dat als iemand langer dan 2 weken de dienst gebruikt buiten hun thuislocatie dit betaald moet worden.  Het gaat dan met name om apparaten die tv-gebruik mogelijk maken (smart-tv’s en Apple tv en dergelijke).

Minder omzet, meer winst

Netflix draaide een omzet van 7,48 miljard dollar met een operationele winst van 1,76 miljard in het tweede kwartaal. Dat is 487 miljoen dollar lager aan omzet ten opzichte van het tweede kwartaal maar 177 miljoen dollar meer aan operationele winst. Netto draait Netflix een winst van 1,45 miljard dollar; dat is net iets meer dan in het tweede kwartaal.

In Europa, midden-Oosten en Afrika draaide Netflix een omzet van 2,38 miljard dollar (81 miljoen minder dan in het tweede kwartaal) waarbij klanten gemiddeld 10,81 dollar per maand betalen. Dit is door valutaverschillen minder dan het tweede kwartaal. In de Verenigde Staten en Canada steeg de omzet wel, maar in alle andere markten niet. In de Verenigde Staten en Caanda betalen klanten gemiddeld 16,37 dollar per maand.

www.netflix.com

Subscribe to our newsletter