Marketing Report
RTL Belgium wijzigt vormgeving RTL TVI, RTL Club, RTL Plug, RTL Play en Bel RTL

RTL Belgium wijzigt vormgeving RTL TVI, RTL Club, RTL Plug, RTL Play en Bel RTL

RTL Belgium heeft de vormgeving van al het aanbod met het merk RTL gewijzigd. Daarbij is een uniform logobeleid ingevoerd. De logos wijkt af van de RTL United-vormgeving die RTL Group bij zijn deelnemingen aan het uitrollen is. RTL Belgium is sinds eind maart 2022 in handen van DPG Media en Groupe Rossel.

Naamswijzigingen

Met de vormgeving wordt de aanduiding RTL benadrukt. De zender Club RTL heeft zijn naam gewijzigd in RTL Club en Plug RTL heet voortaan RTL Plug. De wijzigingen lijken ingegeven te zijn door het gewijzigde eigenaarschap; eind januari 2023 werd het logo van de nieuwsprogramma's van RTL Info al gewijzigd. De sportuitzendingen gaan voortaan door onder de naam RTL Sports (was RTL Sport). Ook het logo van de radiozender Bel RTL is na 4,5 jaar gewijzigd. Op de radio klinken de vanuit Frankrijk afkomstige welbekende (trompet) jingles die voor RTL France zijn ontworpen wel nog steeds. Op televisie zijn de toontjes wel verdwenen bij RTL Info.

Club RTL heeft 25 jaar hetzelfde logo gevoerd; Plug RTL 15 jaar. RTL TVI voerde 29 jaar hetzelfde logo. Om de vernieuwde vormgeving te promoten is een campagne opgezet onder de noemer on est là.

Guillaume Collard, CEO van RTL Belgium : "Het merk RTL is een langdurig gevestigd affectief sterk uitzonderlijk merk bij het publiek. Het audiovisuele landschap verandert zonder weerga en de manieren waarop men deze consumeert op non-lineaire wijze heeft invloed op de traditionele televisie. Daarmee willen we het merk RTL on air voorstellen opdat het sterk is op zowel traditionele media als digitale media. Het was dus logisch en noodzakelijk om het geheel van onze RTL-merken te laten evolueren met meer consistentie en modernitiet."

Philippe Jaumain, Marketing & Communication Director bij RTL Belgium: "We hebben via  een enquete vastgesteld dat het publiek het symbool dat bij RTL verbonden is, herkend werd en dat bewees een betrokkneheid bij het merk. Het symbool maakt deel uit van ons collectieve imago en de gehele Franstalig-Belgische cultuur. Het was dus geen kwestie om die te schrappen. We hebben deze een simpelere vorm gegeven en meer contemporair laten integreren bij het kleurenmerk en choerent daaraan heeft RTL Play een apart statuut aangezien die niet exclusief RTL-content biedt. Onze logo's zijn in levende en dynamische kleuren gemaakt, die een positief en licht sentiment geven."

Laurent Montastruc, Creative Director bij RTL Belgium: "Onze merken zijn grafisch op een lijn gebracht om de kracht van de drie gouden letters van het merk RTL te onderstrepen. Elk medium gebruikt kleine letters om de verschillen weer te geven. Het is alsof het voornamen zijn van leden van een een familie waarbij de naam RTL hoort. Een ieder bezit zijn eigen persoonlijkheid, maar ze zijn allemaal onderdeel van elkaar en onderdeel van hetzelfde  DNA!"

Zenderformats

RTL TVI die sinds 1987 bestaat, blijft de hoofdzender; RTL Club is de zender met emoties waaronder blockbuster films en sport. Het sportdeel krijgt de aanduiding RTL Sports (voorheen RTL Sport) om aan te duiden dat het om meerdere sporten gaat.

RTL Plug krijgt een feel-good imago om een jonger publiek te entertainen. De radiozender Bel RTL krijgt per 1 april 2023 een gewijzigde programmering met iets meer  muziek en amusement, maar blijft een general entertainment zender. Eerder werd bekend dat de entiteiten van Radio Contact en Bel RTL samen zullen worden gevoegd tot één organisatie. Radio Contact zal (vooralsnog) geen wijzigen ondergaan.

RTL Play

Het on demand platform RTL Play heeft een gewijzigde vormgeving gekregen en krijgt daarbij ook meer exclusieve content. Vooralsnog is er geen betaalde content. Naast RTL Play is het bedrijf ook actief met podcasts onder de naam RTL Podast die mede afkomstig zijn van Bel RTL en Radio Contact. Het reclameverkoopbedrijf blijft IP Belgium heten, maar werkt nauw samen met DPG Media en Groupe Rossel.Eerder werd bekend dat RTL Belgium zijn activiteiten (juridisch) van Luxemburg naar Franstalig België zal overhevelen.

www.rtlbelgium.be

www.rtlplay.be

www.belrtl.be

 

Subscribe to our newsletter