Marketing Report
Roularta Media Group: omzet daalt met netto en ebit-verliezen

Roularta Media Group: omzet daalt met netto en ebit-verliezen

De omzet bij het mediabedrijf Roularta Media Groep is in de eerste helft van 2023 met 6,3 procent gedaald naar 159,4 miljoen euro. De Belgische mediagroep wijdt dit aan een moeilijke advertentie- en lezersmarkt. Het ebit- en netto resultaat werd in de eerste helft van 2023 verlieslatend.

Slechtere reclamemarkt

Voor het reclamedeel is sprake van een omzetdaling van 13,3 procent; dankzij de overname van New Skool Media stijgt de abonnementen omzet met 2,8 procent; zonder zou dit een daling zijn van 4,9 procent.

ebit- en netto verlies

De operationele ebitda-winst daalde met 53 procent naar 8,49 miljoen euro en het operationele ebit-resultaat was een verlies van 456.000 euro (een daling van rum 8,7 miljoen euro, waarmee het bedrijf uitkwam op een nettoverlies van 958.000 euro over het eerste half jaar van 2023. In 2022 werd nog 7,16 miljoen euro aan netto winst gemaakt.

Hogere kosten

Roularta Media Group noemt hogere papier-, energie- en personeelskosten naast de moeilijke advertentie- en lezersmarkt als reden voor de verliezen. Eind februari 2022 nam het bedrijf het toenmalige New Skool Media, (met onder meer titels als Kijk, Vorsten, Beleggersbelangen, Fiets, Formule 1 en andere bladen) over die per 1 november 2022 is geintegreerd bij Roularta Media Nederland (waar al Plus Magazine en Landleven waren ondergebracht).

De Tijd/L'Echo

De omzet van de 50 procent joint venture Mediafin (met de Belgische krantentitel De Tijd/L’Echo) steeg wel met 5,8 procent naar 40,5 miljoen euro, maar het  operatioenel ebtida-reulstaat daalde daar met 10,1 procent naar 9,1 miljoen euro, waardoor aldaar een daling van 19,3 procent van het netto resultaat van 3,5 miljoen kon worden ingeboekt.

Kanaal Z/Canal Z

Roularta Media Groep heeft in de eerste jaarhelft geïnvesteerd in de creatie van een nieuwsstudio voor Kanaal Z/Canal Z, die per 2 mei 2023 in gebruik werd genomen. Het was eveneens het orgelpunt van de integratie van de redacties van Trends/Tendances, hun respectievelijke websites en de tv-zender.

Duurzaamheid

De uitgesproken duurzaamheidsambities van Roularta Media Group zorgden voor de aankoop in drie eco-efficiënte droogovens. Door deze investering wordt de CO2-uitstoot van de drukkerij met 14 procent verminderd en zal ook het het gas- en elektriciteitsverbruik metrespectievelijk 25 procent en 5 procent dalen.

Digitale abonnementen

Roularta investeert verder in de digitalisering en in de werving van digitale abonnementen via de Mijn Magazines app. Hierdoor heeft de abonnee de keuze om digitaal een abonnement te nemen op alle dertig (Belgische) magazines of op één (of meer) papieren magazine(s) gecombineerd met de andere bladen digitaal.

Binnenkort wordt deze formule ook in Nederland gelanceerd.

Verwachting tweede helft 2023

In de tweede jaarhelft van 2023 verwacht Roularta Media Group nog verder druk op de reclame-inkomsten gezien de onzekere Belgische economische en geo-politieke context, alsook de de hogere kosten en budgetrestricties waar adverteerders mee geconfronteerd worden.

Los daarvan noemt de utigever de reclame-inkomsten vrij volatiel en onvoorspelbaar, vermits veel advertentiebudgetten slechts last minute worden besteed.

De abonnementeninkomsten zullen bij de Belgische mediagroep in de tweede jaarhelft nog verder beïnvloed worden door het klimaat van economische onzekerheid en door de gestegen kosten van levensonderhoud. Beide factoren kunnen een substantiële

impact hebben op de beslissing van onze lezers om al dan niet hun abonnementen te verlengen of aan te vatten.

Wel zet het bedrijf in op de bundelingen van titels via combinaties van print en digitaal en Mijn Magazines alsmede digital only-abonnementen. Ook zullen de reclametarieven en abonnementstarieven waar mogelijk worden aangepast. Wel verwacht het bedrijf een daling bij de papierprijzen.

Het beursgenoteerde Roularta Media Group is in België een belangrijke uitgever in zowel Vlaanderen als Franstalig België met kranten, tijdschriften, televisiezenders, nieuwsbrieven, vakbladen, lokale media, drukkerijen en een reclamebureau. Er zijn in totaal 1.252 vte’s bij Roularta Media Group.

www.roularta.be

www.roularta.nl

Subscribe to our newsletter